Prisma » Social » Lili Gherle, mama, femeia, omul pentru care “a ajuta” este esenţa vieţii

Lili Gherle, mama, femeia, omul pentru care “a ajuta” este esenţa vieţii

Lili Gherle la donare sange

Lili Gherle, mama a doi copii care şi-a stabilit ca esenţă a vieţii să lupte pentru salvarea altor copii, implicată în campaniile de donare de sânge sub titlu “Un strop de sânge pentru un copil”, a învăţat de la viaţă că tot ceea ce nu “te omoară te întăreşte” şi nu dă înapoi.

Povestea ei, ca mai toate poveştile în care implicarea este deplină, a început în momentul în care fiica ei de doar 4 ani a ajuns pe patul spitalului diagnosticată cu o ciupercă creată medicamentos, o boală rară, la nivel mondial existând doar 4 cazuri diagnosticate la copii. A fost începutul coşmarului în momentul în care nimeni nu i-a dat fetiţei şanse de supravieţuire în nici unul din cele 9 spitale prin care a ajuns , din care 2 private. Dar Lili Gherle a decis să lupte şi să spere în şansele de supravieţuire ale fetiţei sale.

Recunoştinţa ei pentru supravieţuirea propriului copil se citeşte zilnic în ochii ei de mamă. Toate acele traume, nevoia de sânge de care s-a lovit în spital, traumele dar şi reuşitele intervenţiilor au determinat-o să se implice în campanii fără precedent pentru Reşiţa şi chiar pentru judeţ.

Ultima campanie este dedicată unei fetiţe de 3 ani, din Caransebeş, care suferă de numeroase boli şi pentru care Lili Gherle a decis să se implice în altă campanie umanitară, din multe altele în care se implică, pentru că spune chiar ea, doreşte să pună o cărămidă pe treapta faptelor bune. Deşi oamenii văd doar partea frumoasă a unei campanii, dar nu cunosc dedesubturile fiecărei iniţiative în parte, nu cunosc uşile închise şi bariere de care se loveşte dar spune ea „important este că se poate”. Ce îi dă forţa să meargă mai departe şi să continue lupta pentru acele suflete pe care nu le-a cunoscut până în momentul în care au pornit împreună într-o campanie? „De câte ori mă uit la fetiţa mea ceva nu mă lasă să uit că oamenii trebuie ajutaţi, să simtă că sunt iubiţi, trebuie să vadă un strop de bunătate”, spune Lili şi consideră că adevărata calitate umană a fiecăruia iese la iveală atunci când întinde o mână spre cel aflat în suferinţă. Atunci când a aflat de cazul de la Caransebeş, a considerat că atât timp cât acel copil are o scânteie de viaţă, ea Lili Gherle, „mama”, trebuie să lupte pentru a-l ajuta şi nimeni nu poate spune cu certitudine dacă va trăi sau nu, pentru că în aceeaşi situaţie s-a aflat şi ea. Toţi medicii în mâna cărora ajunsese la un moment dat fiica ei, i-au spus că nu are şanse de supravieţuire şi totuşi fetiţa este sănătoasă alături de mama ei.

Lili Gherle cu familia

“Când un om face o faptă bună pentru tine, de datoria ta este să faci, la rândul tău, minim trei fapte bune şi astfel se creează un lanţ de lumină şi speranţă”, consideră Lili Gherle, “eu cred în asta, chiar cred şi mai cred că nimic în viaţă nu este întâmplător”.

Cu toţii vrem să clădim o lume mai bună pentru copii noştri, subliniază această mămică, şi pentru a clădi o lume mai bună trebuie să învăţăm să ajutăm fără să aşteptăm ceva în schimb. “Vreau să cred că există foarte mulţi oameni care vor să ajute, mai ales cazuri în care sunt implicaţi copiii. Eu am văzut foarte multe cazuri cu copii, eu însămi am fost în situaţie similară”, spune femeia care înţelege cât de important poate fii ajutorul celor din jur atunci când viaţa te subjugă.

Mamă a doi copii, are puterea de a spune că “nu e uşor dar dacă vrei poţi, eu cred că doar cine nu vrea nu poate şi cred că dacă ai un zid în faţă şi trebuie să treci prin zidul acela, trebuie să găseşti variantă: ori dai cu capul în el până îl spargi şi treci, ori îl ocoleşti, ori îl sari, dar trebuie să găseşti soluţie, imposibil să nu existe!”, spune aceasta cu mare convingere.

Când îşi priveşte zilnic fetiţa, găseşte putere, găseşte tăria de a merge înainte. Bate la toate uşile şi speră să I se deschidă pentru că nu vrea în “ruptul capului” să renunţe şi deşi doar unii omeni se nasc cu dorinţa de a ajuta, ceilalţi pot fi educaţi şi stimulaţi să facă asta.

Elena Franţ

Spread the love

  1. sanacas.ro says:

    Cata daruire si suflet!

Scrieti un comentariu