Prisma » Sănătate » Reducerea consumului de antibiotice pentru animale

Reducerea consumului de antibiotice pentru animale

Parlamentul European a spus în votul din 10 martie că pentru a lupta împotriva rezistenţei tot mai mari a antibioticelor actuale la bacterii, ar trebui restricţionată utilizarea medicamentelor antimicrobiale existente, altele noi urmând a fi dezvoltate. Textul votat privind propunerea de actualizare a legislaţiei UE privind medicamentele veterinare mai susţine şi interzicerea tratamentelor colective şi preventive ale animalelor, susţinând măsuri de stimulare a cercetării pentru noi medicamente.

Medicamentele veterinare nu trebuie să fie folosite pentru a îmbunătăţi performanţa sau a compensa creşterea necorespunzătoare a animalelor, spun deputaţii, cerând limitarea utilizării profilactice a antibioticelor (ca măsuri preventive în absenţa simptomelor clinice de infecţie) doar la animale individuale şi doar atunci când veterinarul justifică decizia.

Pentru a combate rezistenţa la antibiotice, legea ar putea oferi Comisiei puterea de a desemna antibioti-cele care trebuie rezervate pentru tratamentele umane.

Inovaţie

Pentru a încuraja cercetarea pentru noi antibiotice, deputaţii cer anumite măsuri de încurajare, inclusiv perioade mai lungi de protecţie pentru documentaţiile tehnice ale unor noi medicamente, protecţie comercială pentru substanţele active inovatoare şi protecţie pentru investiţii semnificative în datele generate să îmbunătăţească un produs antibiotic existent sau să îl păstreze pe piaţă.

Deputaţii au aprobat amendamentul pentru o altă lege menită să îmbunătăţească autorizarea pe piaţă a produselor medicinale veterinare care trebuie decuplată de cea a medicamentelor pentru oameni.

Ce urmează

Obiectivele propunerii legislative privind antibioti-cele sunt interconnectate:

  • creşterea disponibilităţii produselor medicale veterinare
  • reducerea procedurilor administrative
  • stimularea competitivităţii şi inovaţiei
  • îmbunătăţirea funcţionării pieţei interne
  • combaterea riscurilor la adresa sănătăţii publice ridicate de rezistenţa la antibiotice

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat recent că bacteriile umane, alimentare şi animale continuă să arate rezistenţă la cele mai utilizate antibiotice. Oamenii de ştiinţă spun că rezistenţa la ciprofloxacin, un antibiotic important pentru tratarea infecţiilor umane, este foarte mare în Campylobacter, reducând astfel opţiunile de tratament eficient al infecţii-lor serioase ale măduvei. Bacteria de salmonella rezistentă la multe medicamente continuă să se răspândească în Europa.

REF.: 20160303IPR16930, 10.03.2016

Spread the love


Scrieti un comentariu