Prisma » Social » Tinerii din Reşiţa îşi petrec frumos timpul liber, în folosul comunităţii

Tinerii din Reşiţa îşi petrec frumos timpul liber, în folosul comunităţii

Centrul de Voluntariat Reşiţa este un proiect care s-a concretizat sub forma unui parteneriat public-privat, partenerii fiind Fundaţia Activity pentru resurse umane şi dezvoltare durabilă Reşiţa, Primăria Municipiului şi Consiliul Local Reşiţa, Direcţia Judeţeană Pentru Tineret Caraş-Severin, Asociaţia Cogito Reşiţa, Asociaţia Bike Attack, Asociaţia Egality şi Asociaţia Sf. Vincenţiu de Paul Reşiţa. În 2006 Centrul a dobândit personalitatea juridică, devenind o organizaţie neguvernamentală de sine stătătoare înfiinţată potrivit Ordonanţei nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

“Rolul Centrului de Voluntariat Reşiţa este acela de intermediar între nevoia de voluntari a organizaţiilor reşiţene şi disponibilitatea pentru voluntariat a tinerilor, dar şi a persoanelor de orice vârstă din comunitate. Totodată, centrul sprijină recunoaşterea în comunitate a valorii activităţii de voluntariat”, a declarat Sorina Nihta, preşedintele centrului.

Obiectivele Centrului sunt de promovare a educaţiei nonformale prin voluntariat, dar şi de sprijinire a dezvoltării capacităţii organizaţiilor neguvernamentale de a oferi servicii în comunitate. De la an la an, ideile voluntarilor în ce priveşte acţiunile pe care le organizează sunt tot mai variate şi mai atractive pentru reşiţeni. Cele mai recente au loc în această săptămână, când la Reşiţa, se marchează Săptămâna Naţională a Voluntariatului. În cadrul acesteia, tinerii s-au adunat la mansarda Blocului 800, acolo unde au luat parte la o nouă ediţie a acţiunii Free Ocico la Centrul de tineret Mansarda. Astfel, tinerii au dus la Mansardă haine care nu le mai plac sau trebuie, care le-au rămas mici sau mari, dar care ar putea fi folosite de alţi tineri, mai dezavantajaţi. “Participanţii la Free Ocico au plecat acasă cu câteva piese pe care alţii le-au adus şi care li s-au potrivit, iar hainele colectate vor fi donate organizaţiilor care au beneficiari cărora le sunt utile.

Activitatea a fost gândită atât ca eveniment de socializare pentru tinerii din Reşiţa, dar mai ales ca activitate de conştientizare cu privire la situaţia tinerilor cu mai puţine oportunităţi, de încurajare a consumului responsabil şi dezbatere cu privire la consumism şi cantitatea de lucruri (inclusiv haine) pe care le folosim pentru scurt timp pentru a le arunca mai apoi doar pentru că nu mai sunt la modă”, a spus Sorina Nihta, preşedintele Centrului. De asemenea, o altă acţiune organizată sub acelaşi generic, al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului a fost legată de literatură. Reşiţenii au pus mâna pe câte o carte şi s-au prezentat la Complexul Comercial Nera, unde au citit. Iniţial, acţiunea de miercuri seară, ar fi trebuit să aibă loc în centrul oraşului, însă ploaia le-a stricat planurile voluntarilor.

Fondurile organizaţiei provin din granturi, donaţii, sponsorizări, sistemul 2% şi alte asemenea surse. Activitatea centrului se bazează în principal pe voluntariat, resursele de baza fiind membrii şi voluntarii prin experienţa, know-how-ul lor, dorinţa de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunităţii, puterea de muncă, simplitatea şi onestitatea lor.

Spread the love


Scrieti un comentariu