Prisma » Executiv » Consolidarea Agenţiei eu-LISA

Consolidarea Agenţiei eu-LISA

Logo eu-lisa

Consiliul a adoptat propunerea Comisiei privind consolidarea eu-LISA, agenţia UE responsabilă cu gestionarea operaţională a sistemelor de informaţii la scară largă în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie.

Agenţia eu-LISA consolidată, care constituie o prioritate politică pentru perioada 2018-2019, va spori interoperabilitatea sistemelor de informaţii ale UE în materie de migraţie, securitate şi gestionare a frontierelor şi va contribui la eliminarea unor lacune importante în materie de securitate.

Consolidarea Agenţiei eu-LISA, propusă de Comisie în iunie 2017, îi va permite acesteia să preia mai multe sarcini şi să asigure gestionarea operaţională centralizată a sistemelor de informaţii ale UE în materie de migraţie, securitate şi gestionare a frontierelor. Agenţia eu-LISA consolidată va avea următoarele sarcini:

  • va pune în aplicare interoperabilitatea sistemelor de informaţii ale UE: după adoptarea propunerilor Comisiei, Agenţia eu-LISA va fi responsabilă cu punerea în aplicare a componentelor tehnice pentru a se asigura interoperabilitatea sistemelor de informaţii ale UE;
  • va dezvolta viitoarele sisteme: cu un buget propus de 2 miliarde EUR pentru perioada 2019-2027, agenţia va dezvolta şi va gestiona viitoarele sisteme de informaţii la scară largă ale UE, cum ar fi Sistemul de intrare/ieşire (EES), Sistemul european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile (ETIAS) şi versiunea actualizată a Sistemului european de informaţii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS-TCN);
  • va actualiza sistemele existente: agenţia va menţine şi va actualiza sistemele existente, cum ar fi Sistemul de informaţii Schengen (SIS), Sistemul de informaţii privind vizele (VIS) şi Eurodac, de care este deja responsabilă;
  • va sprijini statele membre: agenţia va putea să acorde în mai mare măsură statelor membre asistenţă tehnică şi operaţională ad-hoc.

Agenţia eu-LISA şi-a început activitatea în decembrie 2012 şi este responsabilă cu gestionarea operaţională a sistemelor de informaţii ale UE: SIS II, VIS şi EURODAC. Principala sa sarcină operaţională este de a se asigura că aceste sisteme funcţionează 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Agenţia are şi sarcina de a se asigura că sunt instituite măsurile de securitate necesare şi că se respectă efectiv securitatea şi integritatea datelor, precum şi conformitatea cu normele UE privind protecţia datelor.

IP/18/6324, 09.11.2018



Scrieti un comentariu